ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η Ιστορία της Γρανίτας

To καλοκαίρι είναι εδώ και όλοι είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τις ηλιόλουστες μέρες που έρχονται. Και αυτές τις ζεστές μέρες δεν υπάρχει τίποτα πιο δροσιστικό από μία παγωμένη γρανίτα.

Για να είμαστε ειλικρινείς, μικροί μεγάλοι λατρεύουν αυτή τη λιχουδιά. Γνωρίζατε όμως, ότι αυτό το αγαπημένο καλοκαιρινό γλυκό είναι μία τυχαία εφεύρεση ενός μικρού παιδιού;

Κι όμως! Πάμε να μπούμε στη χρονομηχανή και να ταξιδέψουμε πίσω στο μακρινό 1905. Ο 11χρονος τότε Φρανκ Έπερσον ανακάλυψε τη γρανίτα εντελώς τυχαία. Ένα απόγευμα είχε αναμείξει ένα αναψυκτικό με σόδα σε σκόνη, ζάχαρη και νερό.

Όταν μπήκε στο σπίτι το βράδυ, το μικρό αγόρι ξέχασε το ποτό του στη βεράντα με ένα ξύλο μέσα του, με το οποίο το είχε ανακατέψει. Το επόμενο πρωί το βρήκε το γλυκό ποτό του κρυσταλλωμένο, αφού είχε παγώσει κατά τη διάρκεια μίας απίστευτα κρύας βραδιάς στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Ο μικρός έβγαλε το παγωμένο ποτό από το ποτήρι και το δοκίμασε κρατώντας το από το ξύλο. Του άρεσε τόσο πολύ η γεύση που άρχισε να το φτιάχνει για τους φίλους του και στη συνέχεια να το πουλά στη γειτονιά. Όταν πια μεγάλωσε, το έφτιαχνε στα παιδιά του.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την ανακάλυψη, ο Έπερσον αποφάσισε να συντάξει μία πατέντα για παγωμένα προϊόντα. Ήθελε να το ονομάσει Epsicles – από το όνομά του Epperson και τη λέξη icicle, που σημαίνει παγοκρύσταλλος. Ωστόσο, τα παιδιά του το έλεγαν popsicle και έτσι επικράτησε το όνομα.

Αμέσως, οι γρανίτες έγιναν μεγάλη επιτυχία και εξαπλώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ, με τις πρώτες να πωλούνται σε επτά γεύσεις για μόλις 5 σεντς. Αργότερα, ο Έπερσον πούλησε τα δικαιώματα της ανακάλυψής του στην εταιρεία Joe Lowe με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Σήμερα, η γρανίτα είναι από τα πλέον δημοφιλή σνακ του καλοκαιριού σε άπειρες φρουτένιες γεύσεις που ξετρελαίνουν μικρούς, αλλά και μεγάλους.